Historien om stenmuseet i Tarup Davinde.

Tarup Davinde området.

Historie.

Davinde Stenmuseum blev etableret i år 2000 af Den Fynske Stenklub, i en bygning stillet til rådighed af Davinde I/S. De stensamlinger, der er udstillet i museet, er medlemmernes egne.
TD museum.
Stenmuseet.
Indgangspartiet med stencyclussen i forgrunden.

Den første samling, der flyttede ind i museet, var Ole Allan Jensens ledeblokke. De frivillige fra klubben, der selv udførte alt arbejde i huset, fandt på en yderst kreativ måde at vise ledeblok-samlingen på. Hver sten har en trykknap foran sig, og trykker man på knappen, tændes en lille lampe i det Skandinaviens-kort, der hænger på bagvæggen, og man kan straks se hvor i Sverige, Norge eller andetsteds, den pågældende sten blev dannet, inden den blev afleveret i Danmark af istidens gletchere.

Næste samling, der flyttede ind i museet, var den, der optager mest plads, nemlig Peter Tang Mortensens grusgravssamling af fossilførende blokke. Her kan man se fortidens dyre- og planteliv, bevaret for eftertiden som forsteninger. Samlingen er organiseret efter geologisk alder.

Senere har disse to samlinger fået selskab af flere: Mineraler, krystaller, sand og flint, samt smykker fra klubbens slibe- og sølvværksted. Der kan læses beskrivelser af de enkelte samlinger her på hjemmesiden.

Nutid.

Museet har åbent for besøgende den anden søndag i måneden, alle måneder undtagen december. Frivillige fra Den Fynske Stenklub er til stede som guider, herunder ofte samlingernes ejermænd. Besøgende er velkomne til at medbringe egne stenfund, som guiderne kan hjælpe med at identificere. Nogle dage i sommerhalvåret kan man desuden prøve stenslibning (gælder for voksne samt børn over 10 år). Det er i øvrigt muligt at booke guidede ture udenfor almindelig åbningstid, et tilbud der benyttes af bl.a. skoler, foreninger og virksomheder.

Oles samling.
Ledebloksamlingen.
Stenkendskab i ledebloksamlingen.

Legetime


Fossilbloksamlingen
Legetime blandt fossiler.


Fremtid.

En ny forening har set dagens lys: Stenmuseets venner. Dette er et tilbud til andre stenklubber i Danmark, der på denne måde kan holde kontakt med hinanden, og være aktive i museet. Derfor vil besøgende på sigt kunne møde både nye ansigter og nye sten i museet.
Den nye forening har fået adskillige klubber som medlemmer, og er i gang med at forberede næste års udstillingssæson. Hold øje med denne hjemmeside for mere info om kommende aktiviteter i museet.


TD grusgrave


Tarup Davinde Grusgrave.
et landskab i forvandling.

I forbindelse med udstillingen har medlemmer af "Den fynske Stenklub" udarbejdet en bog, som kan købes i museet. Bogen fortæller hele historien og koster kun kr. 20,-.

God fornøjelse og velkommen i museet.

Tekst og foto: Christel Dall.